František Křižík

24-01-2007
František Křižík

František Křižík se narodil 8. července 1847 v Plánici. Byl významným českým technikem, průmyslníkem a vynálezcem. Jeho nejznámějším vynálezem byla oblouková lampa se samočinnou regulací.

Oblouková lampaOblouková lampa V Praze vystudoval reálku, ale pro nedostatek peněz nemohl složit maturitu. Přesto byl i bez maturity přijat na pražskou techniku. Během studia zdokonalil železniční signalizaci. V této práci pokračoval i poté, co se stal železničním úředníkem. Z roku 1870 pochází jeho návěstidlo, které se v případě poruchy přestaví automaticky do polohy "stůj". V roce 1880 vynalezl pro Piettovu papírnu v Plzni nový typ obloukové lampy. Za tento vynález získal zlatou medaili na světové elektrotechnické výstavě v Paříži roku 1881. Sám je začal vyrábět v roce 1881 nejprve v Plzni a od roku 1884 v pražském Karlíně. V roce 1888 postavil na pražském Žižkově první elektrárnu na českém území, a po ní řadu dalších v Česku i ve světě.

Velkým úspěchem byla i jeho účast na Jubilejní výstavě v roce 1891. K Výstavišti jezdila jím navržená elektrická tramvaj, areál byl osvětlen jeho lampami, a postavil slavnou světelnou fontánu. V roce 1903 postavil první elektrickou trať z Bechyně do Tábora. František Křižík zemřel 22. ledna 1941 ve Stádleci u Tábora.


Křižíkovo osvětlení v PrazeKřižíkovo osvětlení v Praze
Elektrická tramvaj, Fr. Křižík v popředíElektrická tramvaj, Fr. Křižík v popředí Stavba eletrické tratě z Bechyně do TáboraStavba eletrické tratě z Bechyně do Tábora
Křižíkova fontánaKřižíkova fontána