17-07-2009

Ska, reggae & hip hop po česku

Autor: Roman Casado

Ska vzniklo koncem padesátých let na Jamajce. Tento styl navazoval mimo jiné na americký jazz, soul, rhythm & blues, boogie a tradiční jamajskou hudbu mento, přičemž v rytmu zvýraznil sudou dobu taktu krátkými zdvihy na kytaru či klávesy. Tento skočný tzv. off beatový rytmus pak nekompromisně nutí posluchače tančit či si přinejmenším poklepávat do taktu. Z jamajského ska se vyvinulo posléze reggae a tato karibská země stála i u zrodu hip hopu. Časem zmíněné žánry dorazily z Jamajky do Česka, kde si našly mnoho příznivců.

Foto: www.stozvirat.czFoto: www.stozvirat.cz Ska se dostávalo na svět ve třech vlnách. Nejprve ovládlo Jamajku, kde je považováno za národní hudbu. Po vyhlášení nezávislosti tohoto největšího anglicky mluvícího ostrova v Karibiku v roce 1962 se svezlo s vlnou jamajských imigrantů v sedmdesátých letech do Velké Británie, kde vznikly jeho syrovější verze Two Tone a Skinhead Reggae. Třetí vlna ska poté zaplavila prakticky celý svět. Jeho charakteristickým znakem zůstala akcentovaná druhá doba, časem se však otevřel mnohem více vlivům jiných hudebních stylů. Českým průkopníkem stylu ska se stala kapela Sto zvířat, která vznikla v roce 1990 a dodnes je velmi populární. Název Sto zvířat možná evokuje představu, že se jedná o stohlavé hudební těleso, ale jméno této kapely nekoresponduje s počtem jejích členů. V současnosti je tvořena pouze deseti muzikanty, i tak ovšem patří mezi nejpočetnější skupiny na české hudební scéně. Tato pražská formace, která koketuje i s rocksteady a reggae, což jsou přímí potomci ska, se snaží především o to, aby si lidé na jejích koncertech dosyta zatančili a řádně se pobavili. K tomu je ponoukají i svými vtipnými texty, které si mnohdy berou na mušku milostné vztahy, aniž by byly zatíženy „nějakejma soucitnejma gestama“. Píseñ Nejkratší cesta například může posloužit jako návod pro ženy k co nejrychlejšímu proniknutí do srdce mužů. O tom, že „nejkratší cesta do srdce chlapa vede mezi žebrama“ se dozvíte na desce Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007.

 

TleskačTleskač Kapely hrajících ska většinou poznáte snadno, neboť název tohoto stylu mívají zakomponovaný ve svém názvu. Ať už jde o legendární jamajskou kapelu The Skatalites, německou skupinu Moskovskaya, nebo SKA-P ze Španělska. V Čechách je to například Prague Ska Conspiracy, Skalená treska, anebo Tleskač. Název této poslední formace odkazuje na Jana Tleskače, románového hrdinu z Foglarových Rychlých šípů. Tleskač má stejný počet členů jako Sto zvířat, tedy deset, je však o deset let mladší. Vznikl na troskách kapely Požár mlýna v roce 2000, kdy láska ke ska přiměla tři členy této bývalé punkové skupiny k založení ska kapely. Prý jim chvíli trvalo, než se s tímto stylem skamarádili, tedy než si při hraní zvykli na to, že důraz je na rozdíl od punku kladem na druhou dobu. Sázka na ska se jim však vyplatila. Jejich hudba by totiž dokázala roztančit snad i skaliska. Časem získali početnou skupinu skalních příznivců, kteří si na jejich koncertech vždy s gustem zaskáčou, zavřískají, zatleskají, případně zaskandují. V roce 2004 vydal Tleskač své první studiové album, a aby nebylo pochyb o tom, jaký styl na něm posluchači najdou, jmenuje se Ska z Česka. Dva roky nato, natočil druhé album Na předměstí Bory, na kterém se dozvíte, že nejlepší ženská je samozřejmě Skandinávská.

 

ŠvihadloŠvihadlo Jak již bylo řečeno, ska má dva přímé potomky: rocksteady a reggae. Velice zjednodušeně by se dalo říci, že starší rocksteady i mladší reggae jsou prostě o něco pomalejší variantou ska. Jedna z verzí ohledně jejich vzniku praví, že v létě roku 1966 bylo takové horko, že teplem znavené kapely začaly hrát ska pomaleji, čímž vzniklo rocksteady, ze kterého se posléze vyvinulo reggae. Nejznámějším světovým představitelem reggae je bezesporu Bob Marley. V Čechách je pionýrem tohoto hudebního stylu skupina Švihadlo. Tato mladoboleslavská kapela, která vznikla už v roce 1984, se původně jmenovala Nouzový východ a hrála punk-rock. Časem se postupně rozrůstala, ubrala na syrovosti svého projevu a nakonec se její směřování odklonilo od punku k reggae. Na konci osmdesátých let Švihadlo získalo důležitou posilu – zpěváka Vincenta Richardse, který pochází přímo z kolébky reggae, z Jamajky. Švihadlo, které již odehrálo stovky koncertů doma i v zahraničí, splñuje do puntíku zjednodušenou představu o reggae coby stylu, který se odvíjí v pomalém houpavém tempu věčně prosyceném pronikavou vůní marihuany. Však se také jeden z největších hitů této kapely jmenuje Zelený list a zpívá se v něm pouze o tom, že zelený list je třeba zasít, zalít, nechat vyrůst, dozrát, sklidit, usušit, ubalit a poté kouřit po zbytek roku. Švihadlo se nepouští do žádných experimentů a je zárukou kvalitního klasického reggae. V roce 2006 vydalo desku Oči otevřený, které bylo oceněno českou Akademií populární hudby cenou za nejlepší album roku v kategorii Reggae & Ska. Tak tedy: Mějte oči, a především uši, otevřený.

 

United FlavourUnited Flavour Ve střední Evropě je reggae samozřejmě menšinovým žánrem, přesto se na zdejší scéně pohybuje dostatek kapel, jejichž tvorbu řečený styl ovlivnil. Jednou z nich je mezinárodní uskupení hudebníků působící v České republice pod názvem United Flavour. Na rozdíl od Švihadla, které vyznává klasické reggae, jejich hudba tento styl přesahuje a kombinuje ho s r&b, hip hopem, soulem, dancehallem a latino rytmy. Texty písní jsou ve španělštině a angličtině, píší je totiž zakladatelé kapely španělská zpěvačka Carmen Morejón a baskytarista „Djei“ Gogo Jean Michel Francis z Pobřeží Slonoviny. Praha okouzlila oba muzikanty natolik, že se ve druhé půli devadesátých let rozhodli do českého hlavního města přestěhovat. S kapelou United Flavour koncertují přibližně od roku 2004 a za tu dobu už toho stihli celkem dost. Zahráli si na jednom podiu například s americkou zpěvačkou Kelis, s německým Gentlemanem, nebo se světoběžníkem španělského původu Manu Chaem. Smícháním hudebních ingrediencí pocházejících ze Španělska, Afriky a Střední Evropy tato kapela připravila multikulturní koktejl lahodné chuti sjednocené na bázi reggae, který naservírovala v roce 2007 na desku Unity, ze které je i následující píseñ Babylon.

 

Gipsy.czGipsy.cz Jamajka stála u zrodu i dalšího hudebního žánru – hip hopu. Ten se sice vyvíjel od sedmdesátých let v USA, ale za praotce tohoto stylu bývá označován DJ Kool Herc, který se narodil v jamajském hlavním městě Kingstonu a později se přestěhoval do newyorského Bronxu. Klasický hip hop je obvykle tvořen z beatů, které mixuje DJ, a rytmicky sekaných mluvených veršů, které do jeho muziky vkládá rapper, neboli MC, má však i mnoho jiných podob. Největším objevem české hip hopové scény poslední doby se stala skupina Gipsy.cz, která se právě z této klasické šablony vymyká. Lídr kapely Radoslav „Gipsy“ Banga zkombinoval tradiční romskou hudbu s hip hopem a funky a svou muziku prezentuje s „živou“ kapelou, ve které hrají mimo jiné i housle a kontrabas. V roce 2006 vydala tato kapela své první album Romano hip hop, jež se brzy vyšvihlo mezi nejprodávanější české desky. Jako každý správný hiphoper i Gipsy.cz břitce komentuje dění ve svém okolí. Ve svých textech odsuzuje drogy, politickou korupci, rasové předsudky, ale i Romy, kteří trpí přehnaným pocitem ukřivděnosti. Přitom však dává hlasitě najevo, že je Rom a že je na to náležitě hrdý. Ve svém největším hitu Romano hip hop zpívá doslova: „Chci, aby každej věděl, že ´sem Rom! / Že má kapela je romská, tmavá / Že hraje černě a že to černě dává…“

 

Hovoříme-li o české hip hopové scéně, je třeba zmínit ještě dvě formace, které významným způsobem utvářely vývoj tohoto žánru v České republice: jsou to Peneři strýčka HomeboyeIndy & Wich. Za otce českého hip hopu bývá označován rapper Orion, z Penerů strýčka Homeboye, kteří jsou známí též pod zkratkou PSH. Orion vystupuje už od roku 1993 spolu s rapperem Wladimirem 518DJem Richardem, kterého později nahradil DJ Mike Trafik. Přestože od té doby vydali Peneři několik demo nahrávek, svůj studiový debut natočili až v roce 2001. Jmenuje se Repertoár, produkoval ho právě DJ Wich, a bývá označován za jeden z milníků českého hip hopu. Jeden ze zásadních tracků této desky se jmenuje Praha.

 

Indy & WichIndy & Wich Druhou elementární formací českého hip hopu je skupina skládající se z rappera Indyho a DJe Wiche. Jejich album Hádej kdo… dokonce hudební časopis Filter vyhlásil deskou roku 2006. Indy & Wich zahájili svou činnost již v roce 1998. Pět let nato debutovali s albem My3, které se stalo, spolu s Repertoárem od Penerů strýčka Homeboye, jednou z nejvýraznějších desek tohoto žánru v Česku. Na zmíněném albu spolupracovala i řada hostujících raperů. Nosným prvkem hip hopu jsou samozřejmě především texty a tihle hoši prostě munici v slovech maj’, jak to sami říkaj’ v tracku Bratři v rýmu na desce My3 DJ Wich a rapeři - Indy, Dr Kary a La4.

 
Související články