Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
27-10-2020, 00:34 UTC
Staročeská vánočka
 
Staročeská vánočka

Suroviny:

500 g polohrubé mouky
120 g cukru
120 g tuku
3-4 žloutky
30 g droždí
5 g soli
1/4 l mléka
citronová kůra
vanilka
kapka rumu
30 g rozinek
30 g mandlí


Pracovní postup:
  • Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, žloutky, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo (nebo jiný tuk) a vše zpracujeme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě (při větším množství těsta i přes noc). Druhý den, když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohnětem.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 4 - 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky. Chvíli necháme na plechu dokynout. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme zvolna asi 45 minut.






    Foto: Petra Kunešová a Zuzana Vopálenská





    Zpět na České Vánoce