Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
27-10-2020, 01:32 UTC
Likér pro vánoční atmosféru
 
Vaječný koňak

Suroviny:

7 - 8 vaječných žloutků
1 Tatra
1 Salko
1 hrnek polotučného mléka
2 vanilkové cukry
1/4 rumu


Pracovní postup:
  • Do vhodné nádoby nalijeme Tatru, polotučné mléko, přidáme vanilkový cukr a vše promícháme. Ze syrových vajec vyjmeme žloutky, přidáme je do směsi a vše vyšleháme do hladka. Poté vaříme ve vodí lázni do zhoustnutí. Stáhneme z ohně a za pomalého míchání nalijeme do směsi Salko. Za občasného míchání necháme zcela vychladnout a v závěrečné fázi doplníme rumem dle chuti a necháme několik dní uležet. Hotový vaječný koňak můžeme podávat vychlazený, anebo jej použít jako přísadu do vánočního cukroví (např. vosí hnízda), k výrobě krémů či do kávy (tzv.alžírská káva).



    Foto: Barbora Kmentová





    Zpět na České Vánoce