Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
27-10-2020, 01:33 UTC
Perníková chaloupka
 
Perník ze Ždánic

Suroviny:

65 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru moučky, 10 dkg medu, 5 dkg sádla, 4 vejce, 1 1/2 lžičky jedlé sody, 4 pepře, 4 nové koření, 4 hřebíčky, 2 lupínky badyánu, 1 lžička anýzu, skořice, 2 lžíce kakaa, citronová kůra.

Poleva: 1 bílek, 16 - 18 dkg moučkového cukru, citronová šťáva - kapky.


Pracovní postup:
  • Prosetou mouku smícháme s umletým kořením, kakaem a nastrouhanou kůrou z omytého citrónu. Ve vodní lázni rozehřejeme sádlo a med a přidáme je spolu s vejci k mouce. Vypracujeme těsto.
  • Na poumoučněném vále vyválíme placku, z které vykrajujeme tvary. Přeneseme je na plech a dáme péct. Během pečení si ušleháme vejce, kterým perníčky po vyjmutí z trouby ještě horké potíráme.
  • Utřeme bílek s cukrem a trochou citronové šťávy dohladka. Bílkovou polevou následně zdobíme perníkové tvary a slepujeme jednotlívé díly perníkové chaloupky. Zdobit můžeme rovněž spařenými a vyloupanými mandlemi.






    Foto: Martina Stejskalová




    Zpět na České Vánoce