23-02-2007

Mistrovství světa v Sudoku

Jana TylováJana Tylová Druhé mistrovství světa v Sudoku se bude konat pod záštitou prezidenta Václava Klause od 28. března do 1. dubna v Praze. První mistrovství světa v sudoku jako samostatné disciplíně se konalo loni v italské Lucce. Česká republika má mimořádné postavení ve Světové hádankářské federaci. Patří k zakládajícím členům. Vysoce jsou také hodnoceny úspěchy Čechů v dosavadních hádankářských soutěžích. Prvním mistrem světa v sudoku se loni v březnu stala Jana Tylová z Mostu.

www.sudoku07.com


Vítěz Thomas Snyder a Václav KlausVítěz Thomas Snyder a Václav Klaus
Foto: ČTK

Co je Sudoku

Sudoku vymyslel Howard Garns v roce 1979 a publikoval ji v pod názvem 'Number Place'. Velké obliby se dočkala v Japonsku, odkud se později vrátila zpět pod názvem Sudoku.

Cílem hry je doplnit chybějící čísla 1 až 9 v předem dané předvyplněné tabulce. Tato tabulka je rozdělená na 9x9 polí, která jsou seskupena do 9 čtverců (3x3). K předem vyplněným číslům je potřeba doplnit další čísla tak, aby platilo, že v každé řadě, v každém sloupci a v každém z devíti čtverců byly použity vždy všechny čísla jedna až devět. Pořadí čísel není důležité. Čísla se nesmí opakovat v žádném sloupci, řadě nebo v malém čtverci. Obtížnost Sudoku není dána počtem skrytých políček, ale jejich vzájemnými vazbami, které na první pohled nejsou vidět.

Související články: