16-12-2002
10 let od rozdeleni Ceskoslovenska10 let od rozdeleni Ceskoslovenska

Pražský hradPražský hrad 1. ledna 2003 si připomínáme 10. výročí vzniku České republiky. Není to čas na halasné oslavy a přípitky. Rozdělení Československa proběhlo klidně a věcně. Na společný stát Čechů a Slováků, založený v roce 1918 a rozpuštěný o necelých 70 let později, dnes Češi vzpomínají s neurčitým pocitem nostalgie. Pro mladší generaci to není nic víc, než vzpomínka z dětství.

V posledních deseti letech se v obou zemích, které vzešly ze "sametového rozvodu", mnohé změnilo. Obě dnes stojí na prahu Evropské unie, která se pustila do nejambicióznějšího integračního projektu, jaký kdy Evropy zažila.

Bratislavský hradBratislavský hrad Radio Praha využívá tohoto výročí k tomu, aby se na Českou republiku podívalo s desetiletým odstupem. Jak vypadají současné česko-slovenské vztahy ? Identifikují se Češi se svým nově vzniklým státem ? Jsou zvláštní vztahy mezi Čechy a Slováky mýtem nebo realitou ? Proč tráví tisíce Čechů dovolenou na Slovensku ? Kolik Slováků žije v České republice a jakou roli hrají v české společnosti ? Proč je slovenská pop music stále populární v Česku a naopak ? Kdo komu fandí v hokeji ? Na tyto otázky budeme hledat odpověď v našich zvláštních pořadech.

Související články:







Odkazy:
svet.czsk.net
www.czsk.net
www.slovak.cz
www.slovakemb.cz
www.slovenskeknihy.cz