• 16.4.2024

    Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dnes zahajují dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Na krajském úřadě se sejde s hejtmanem Radimem Holišem (ANO), zastupiteli kraje a starosty. Navštíví i Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Ve středu prezident zamíří například do areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí. České orgány podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že ve skladech umístili nástražné zařízení, které explozi způsobilo.

    Návštěvu kraje zahájil Pavel prohlídkou společnosti TON v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, která vyrábí ohýbaný nábytek. Navštíví také firmu Vasky ve Lhotě na Zlínsku, která vyrábí obuv. Následně přejede do rožnovského skanzenu. Večer bude v horském středisku Pustevny v Beskydech debatovat se starosty.

  • 16.4.2024

    Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině a nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila. Uvedl to český premiér Petr Fiala po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem, které označil za velmi přátelské. Biden podle Fialy opakovaně ocenil roli České republiky v současném světě, mimo jiné českou iniciativu nakoupit munici pro Ukrajinu, i vzájemné vztahy. Ministerský předseda to řekl novinářům na brífinku, který se odehrál hned po schůzce přímo před Bílým domem.

    Na schůzce Fiala s Bidenem probírali také ekonomické vztahy mezi Českem a Spojenými státy, před jednáním premiér uvedl, že se v poslední době tyto vztahy rozvíjejí a je třeba jim dát impuls."Naši američtí přátelé jsou si dobře vědomi toho, že už i české firmy působí na americkém trhu, investují tady a zaměstnávají americké občany. A bavili jsme o možnostech posílení této spolupráce," řekl Fiala, podle kterého byla hlavním tématem v tomto případě jaderná energetika nebo potřeba dalších dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), který podle Fialy pomohl například Česku zbavit se závislosti na dodávkách ruského plynu.

  • 15.4.2024

    Cisterciácká klášterní krajina Vyšší Brod dostala ocenění Evropské dědictví. Je to poprvé, kdy tuto cenu získala pamětihodnost v jižních Čechách. Evropská komise ji zařadila do mezinárodní sítě Cisterscapes, což je spolupráce 17 cisterciáckých klášterních krajin z pěti evropských zemí - Česka, Německa, Rakouska, Polska a Slovinska. ČTK o tom informovala Marta Krejčíčková, předsedkyně spolku „Cisterciácké krajiny“ a koordinátorka projektu za region cisterciácké klášterní krajiny Vyšší Brod a místní akční skupiny Rozkvět. Do této mezinárodní spolupráce se zapojily čtyři regiony v České republice, a to cisterciácké klášterní krajiny Vyšší Brod, Žďár nad Sázavou, Plasy a Velehrad. Na nich odborníci dokumentují, jak cisterciácký řád krajinu obhospodařoval a co v ní vybudoval, například rybniční soustavy nebo ovocné sady. Z informací a dat čerpají různé tiskové materiály, které slouží ke vzdělávání, a mobilní aplikace, která turistům v dané lokalitě představí historii, vliv a vývoj řádu. Hlavními cíli je podpořit cestovní ruch v těchto lokalitách a představit oblasti i místním. „Jednou ze společných aktivit je dálková turistická stezka 'Cesta cisterciáků' o délce 6400 km, která ve třech hlavních liniích propojuje všechna klášterní místa sítě Cisterscapes napříč Evropou. A postupně budeme budovat návštěvnická centra v místech zastavení," řekla Krejčíčková.

  • 15.4.2024

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o předvolání íránského velvyslance Sajjeda Madžída Ghafelího Bašíma kvůli útoku na Izrael. Uvedl to na sociální síti X. Česká diplomacie podle ministra jasně tlumočila íránskému vedení, že útokem na Izrael překročilo veškeré hranice. Íránský režim cíleně ohrožuje bezpečnostní situaci v regionu. To vše s tichým souhlasem svých ruských přátel, dodal Lipavský. Na úřadě s velvyslancem hovořila vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Kateřina Sequensová, řekla ČTK mluvčí ministerstva Mariana Wernerová. Lipavský o předvolání rozhodl v návaznosti na íránský útok na Izrael, o víkendu na něj zaútočil více než 300 drony a raketami v odvetě za vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu.

  • 15.4.2024

    Letišti Praha se loni dařilo - vydělalo jednu a půl miliardy korun. Informovalo o tom s tím, že čistý zisk je oproti roku 2022 pětkrát vyšší. Tehdy bylo letiště po pandemii covidu-19 dva roky ve ztrátě. Výsledky loňského hospodaření podle letiště pozitivně ovlivnil nárůst počtu odbavených cestujících, kterých bylo skoro 14 milionů. Meziročně téměř o třetinu víc. Loňský výsledek je ale oproti předcovidovému roku 2019 stále nižší. Čistý zisk firmy byl tehdy 3 miliardy korun a letiště odbavilo skoro 18 milionu lidí.

  • 15.4.2024

    Oblačno až zataženo, místy polojasno. Ojediněle přeháňky, nad 800 m i smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, na západě kolem 7 °C.

  • 15.4.2024

    O titul Historické město roku 2023 soutěží 14 krajských vítězů, z nichž šest už v minulosti soutěž vyhrálo. Titul se udílí za nejlepší využití peněz z jednoho z programů na péči o památky, které spravuje ministerstvo kultury. Letošního vítěze pořadatelé oznámí 18. dubna u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel v centru Pražská křižovatka. Hlavní cena je spojena s odměnou milion korun na další péči o památky. Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Soutěž se pořádá od roku 1995 a dosud žádné město nezískalo titul dvakrát. Letos to může změnit šest finálových měst, která v minulosti soutěž vyhrála - Prachatice, Cheb, Jičín, Šternberk, Chrudim a Uherské Hradiště. Do finále soutěže se popáté dostal Kolín ve Středočeském kraji, v Ústeckém kraji poosmé za sebou Žatec. Dalšími finalisty jsou Praha 1, jihomoravská Lomnice, Jablonec nad Nisou, Opava, Horažďovice a Moravské Budějovice. Loni vyhrálo soutěž Vysoké Mýto. "Smyslem soutěže je zejména propagace památkové péče," řekl předseda pořádajícího sdružení Libor Honzárek. Uvedl, že celostátní komise v minulých týdnech a měsících objela všechny krajské vítěze, ze kterých vzejde celostátní vítěz. Obdrží milion korun, který musí investovat do památkové obnovy, všichni krajští vítězové získají odměnu 100.000 korun.

  • 15.4.2024

    České cestovní kanceláře v posledním měsíci zcela zastavily prodej zájezdů do Izraele. Aktuálně tam taky nemají žádné klienty. Oznámil to místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Na Izrael, který od loňského října vede válku s hnutím Hamás, zaútočil o víkendu drony a raketami Írán, a to v odvetě za vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. Pokles poptávky po zájezdech do Izraele nebude podle Papeže trvalý. "Bude se (zájem) projevovat ve vlnách, závislých na konkrétní situaci. Ostatní země regionu se brzy vrátí do normálu," uvedl. Dodal také, že například pobytů v Egyptě se boje nedotkly. "Ohledně Jordánska je situace složitější a cesty se musí připravovat se zřetelem na vzdálenost od hranice a na to, jak je daná lokalita propojena s rizikovou oblastí," doplnil Papež. Třeba podle cestovní kanceláře Čedok patří Egypt stále mezi nejprodávanější destinace. Země přitom s Izraelem sousedí.

  • 15.4.2024

    Dlouhodobou expozici věnovanou životu Medy a Jana Mládkových připravují v těchto dnech na zámku v Rosicích na Brněnsku. Manželé jsou v Rosicích pohřbení, expozice umístěná ve třech místnostech zámku připomene jednotlivé etapy jejich života. Jak ČTK řekl kastelán zámku Ludvík Vaverka, návštěvníci uvidí nejen některá umělecká díla ze slavné sbírky manželů, ale hlavně jejich osobní předměty. Na vzniku výstavy se podílela Nadace Jana a Medy Mládkových, která předměty i umělecká díla zapůjčila. "Výstavu tvoří panely s fotografiemi a texty, které popisují život Mládkových ve třech etapách, na třech místech - v Paříži, Washingtonu a v Praze. Na figurínách bude vystavené oblečení paní Medy, ve vitrínách pak různé řády a vyznamenání, které Mládkovi obdrželi, ale třeba také jejich cestovní pasy, některé kusy nábytku z jejich washingtonského bytu nebo plakáty a historické tiskoviny," shrnul kastelán.

  • 15.4.2024

    Výstavba nové tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí začne 29. června. Potrvá tři roky. Oznámil to technický ředitel pražského dopravního podniku Jan Šurovský. V době stavby nebudou přes náměstí jezdit tramvaje mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí. A pro auta bude jedna polovina Václavského náměstí průjezdná pouze obousměrně. Vybudování trati vyjde na víc než jednu miliardu a dvě stě milionů korun.

    Tramvaje v horní části náměstí jezdily do roku 1980, o jejich návratu rozhodlo minulé vedení města. Oproti původnímu stavu budou podle dřívějších informací jezdit po stranách náměstí a uprostřed bude promenáda. Město také na náměstí počítá s utlumením provozu automobilů. Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké.

Pages