• 29.3.2024

    Jasno až polojasno, na jihu až oblačno. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku s nárazy kolem 15 m/s.

  • 29.3.2024

    Za politicky neodpovědné by považovala hlasování Sněmovny o takzvané Istanbulské úmluvě proti násilí na ženách a domácímu násilí předsedkyně dolní komory a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vzhledem k nejisté podpoře dokumentu mezi poslanci by to podle ní mohlo v současné situaci vést k definitivnímu odmítnutí dokumentu. Pekarová Adamová řekla, že její klub by jednotně hlasoval pro přijetí úmluvy, stejně jako to udělali senátoři TOP 09. Za ostatní ale nemůže mluvit, protože zaznívá široké spektrum názorů. O přínosu úmluvy je podle ní potřeba kolegy z poslaneckých lavic nejprve přesvědčit. K hlasování Sněmovny o dokumentu vyzval koaliční strany šéf Pirátů Ivan Bartoš.

    O ratifikaci jednal Senát v lednu, neschválil ji. Poslanecké kluby k projednání Istanbulské úmluvy vyzvala nedávno koalice Hlas proti násilí, v úterý k tomu koalici vybídli Piráti. První čtení Istanbulské úmluvy je zařazeno na programu nejbližší řádné schůze Sněmovny, která začne 9. dubna. Neznamená to ale, že poslanci ji nutně musí projednat.

    V úmluvě se státy zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby. Počítá se se školením zdravotníků, policistů či soudců. Vzniknout by měla centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí, dostupná by měla být právní a psychologická podpora či azylové domy.

  • 29.3.2024

    Horská služba v Krkonoších snížila lavinové nebezpečí z druhého na první stupeň. Škála má pět bodů, první je nejnižší. Kvůli silnému větru dnes nejede lanovka z Růžové hory na Sněžku, vyplývá z informací na webu horské služby a provozovatele lanovky.

    Druhý stupeň platil od pondělí, protože v tu dobu napadlo asi 20 centimetrů sněhu. Na hřebenech Krkonoš je teď do jednoho metru sněhu. Více sněhu se nachází ve žlabech, odtrhových zónách a na severních a stinných svazích. Jižní úbočí jsou téměř bez sněhu.

    V Krkonoších se ještě lyžuje ve Špindlerově Mlýně, kde jsou v provozu Horní Mísečky-Medvědín. V Peci pod Sněžkou a na Černé hoře u Janských Lázní jsou dnes v provozu tři kilometry sjezdovek.

  • 29.3.2024

    Od pondělí začne platit nový zákon o povinném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Především rozšíří okruh vozidel, za které bude nutné platit povinné ručení. Nově se to bude vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Zvýší se také minimální limity pojistného plnění v případě újmy na zdraví, smrti nebo majetkové škody. Ve všech případech se limit zvyšuje z nynějších 35 milionů na 50 milionů korun. V případě újmy na zdraví nebo smrti se limit vztahuje na každého postiženého, u majetkové škody je limit pro jednu škodní událost bez ohledu na počet poškozených.

    Rozšíření okruhu povinně pojišťovaných vozidel vyplývá z nové definice pojmu vozidla. Nově se tato povinnost bude vztahovat na všechna motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 25 kilometrů za hodinu a na motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 14 kilometrů za hodinu, která váží víc než 25 kilogramů. Zákon zároveň stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, kde je motor hlavním zdrojem pohybu.

    Výjimku budou mít například elektrokola, protože jejich primárním zdrojem energie je šlapání, a ne pouze přípojný motor.

  • 29.3.2024

    Vítězem letošního mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se stal snímek Život je skvělý palestinského režiséra Mohameda Jabalyho o životě v norském exilu. Cenu poroty za režii obdržela Kumjana Novakova za film Když rozum mlčel. V hlasování diváků zvítězil dokument Moje nová tvář režisérky Jarmily Štukové, sdělili pořadatelé z organizace Člověk v tísni. Slavnostní vyhlášení se za účasti prezidenta Petra Pavla konalo ve čtvrtek večer v pražském kině Lucerna.

    Život je skvělý je osobní dokumentární výpověď mladého palestinského filmaře, který se vypraví na svůj první výjezd do Evropy. Netuší však, že se z měsíčního pobytu v Norsku stane nucený exil. Pražskou část festivalu letos navštívilo na 21.000 diváků. Ve více než čtyřiceti městech po celé České republice potrvá Jeden svět až do 21. dubna.

  • 29.3.2024

    Dnes je Velký pátek, který připomíná ukřižování Ježíše Krista. Na památku jeho utrpení na křížové cestě se v kostelech konají obřady. Je to i den přísného půstu. V Česku je Velký pátek od roku 2016 svátkem, lidé tak mají do Velikonočního pondělí čtyři dny volna. Školáci měli prázdniny i na Zelený čtvrtek.

    Velký pátek je prvním dnem takzvaného velikonočního tridua. Následuje po něm Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání. Triduum v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, protože obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

    Jako den pracovního klidu nebo státní svátek se Velký pátek slaví zhruba ve 40 zemích světa, například v Británii, Německu, Rakousku, Slovensku, Skandinávii, Austrálii, Brazílii, Kanadě nebo na Kubě. Svátkem byl i v někdejším Československu, za komunistického režimu v roce 1951 byl ale zrušen.

  • 29.3.2024

    Velikonoční svátky v Praze nabídnou kromě církevních obřadů také speciální kulturní akce, v různých pražských sálech a kostelech se uskuteční koncerty. Pašije, tedy vyprávění o utrpení Ježíše Krista, zazní v hudebním provedení Symfonického orchestru hlavního města Prahy, ale také v divadelní úpravě v Divadle v Celetné.

    Velikonoční koncerty plánuje na sobotu a neděli pražské arcibiskupství v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. V sobotu vyslechnou zájemci program Třikrát Bach, který bude složený ze skladeb Johanna Michaela Bacha, Johanna Sebastiana Bacha a Johanna Christopha Bacha.

    Pražské arcibiskupství také doplní církevní obřady na Velký pátek ve svatovítské katedrále hudebními úryvky z díla Peri Pascha, které napsal kolem roku 170 biskup Melitón ze Sard. Obřady doprovodí zpěvem herečka a zpěvačka Barbora Poláková.

  • 28.3.2024

    V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví na dotaz ČTK sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Případem se začala zabývat i pražská policie.

    Těhotná žena podle CNN Prima News šla na Bulovku na běžnou kontrolu, zatímco druhé ženě měli lékaři provést zákrok, takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze jím i ukončit těhotenství. Nastala ale záměna obou pacientek a těhotná žena, která přišla na kontrolu, v důsledku toho potratila.

  • 28.3.2024

    Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. Nejteplejším dnem bude zřejmě sobota, kdy denní teploty vystoupají až ke 23 stupňům. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pátek bude ještě chladné ráno, teploty klesnou na pět až jeden stupeň a místy se vyskytnou přízemní mrazíky. Obloha bude oblačná až polojasná a denní teploty se budou pohybovat mezi 16 a 20 stupni. Na západě a severozápadě bude chladněji, kolem 14 stupňů.

    Sobota bude z nadcházejícího víkendu zřejmě nejteplejší. Bude většinou polojasno. Teploty v noci klesnou na 11 až sedm stupňů, při slabším větru ještě o dva stupně níže. Přes den teploměr ukáže 19 až 23 stupňů. V neděli i pondělí už bude na obloze více oblačnosti a ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Po oba dny teploty ve dne vystoupají až ke 22 stupňům.

  • 28.3.2024

    Zástupci koalice i opozice se dnes s prezidentem Petrem Pavlem shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Debata se dále povede nad způsobem výpočtu. Pavel to oznámil po dnešním jednání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci ANO Alenou Schillerovou, Karlem Havlíčkem a Alešem Juchelkou na Pražském hradě.

    Pavel chce v podobných debatách o důchodové reformě s vládou i opozicí pokračovat, další jednání se uskuteční v pondělí 22. dubna. Hovořit budou například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla vzájemně dodají podklady. Pavel se stejně jako opozice domnívá, že je potřeba se dívat na problematiku důchodové reformy komplexněji.

    Jurečka řekl, že je otevřený debatě o mechanismu, kterým by se určovala hranice věku pro odchod do důchodu. "Jestli to má být dlouhodobý mechanismus, který nebude už mít nějakou možnost revize ze strany budoucích vlád, je k debatě," poznamenal. Ocenil, že shoda byla na tom, že je důchodová reforma nutná.

    Pro hnutí ANO je zcela zásadní vytvoření druhého, motivačního důchodového pilíře spojeného s investicemi, řekl jeho první místopředseda Havlíček. Nabízí se podle něj ho spojit s investicemi do jaderné energetiky, dopravní infrastruktury nebo bydlení. Pro občany by takový pilíř byl zárukou, že o své peníze nepřijdou, současně by nastal přiměřený efekt zhodnocení úspor a stát by získal zdroje na budování infrastruktury, míní. Podle Jurečky je druhý pilíř věcí k debatě, je prostor o něm jednat ještě v tomto volebním období.

Pages