• 16.4.2024

    Česká pošta v poslední době opět zaznamenala vlnu podvodů, při nichž je zneužito její jméno v podvodných zprávách o doručovaných zásilkách. Cílem útočníků je získat od klientů pošty přístupové údaje k jejich elektronickému bankovnictví. Pošta to dnes oznámila v tiskové zprávě. Nejčastěji jde o falešné oznámení nedoplatku za poštovní zásilku, kdy se útočník pod záminkou doplatku formou elektronické platby dostane k údajům o platební kartě a obratem oběti konto vykrade.

    Typickým příkladem je SMS zpráva, že objednaný balík je na cestě ke kupujícímu a zbývá uhradit potřebnou částku, často v řádu desetikorun, aby mohla být zásilka doručena. Ve zprávě je přiložený odkaz, který kupujícího přesměruje na platební bránu, kde má klient vyplnit údaje ze své platební karty. Podle mluvčího Ivo Vysoudila Česká pošta tento způsob úhrady nevyužívá. Nedoplatek na jakékoli službě není možný, protože platbu provádí vždy odesílatel a pokud jde o dobírku, platí příjemce přímo doručovateli při předání.

  • 16.4.2024

    Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45.573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 67 procent zaměstnanců. V Praze byl důstojný hrubý příjem kvůli vyšším nákladům loni na 47.718 korunách. Spočítal to tým odborníků z platformy pro minimální důstojnou mzdu. Zohlednil náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdraví, vzdělání, mobil, internet i menší rezervu a také růst cen. Výsledky dnes experti zveřejnili na tiskové konferenci. Minimální mzda byla loni 17.300 korun, průměrná mzda podle statistiků dosáhla 43.341 korun a medián 37.227 korun.

    Na vypočítaný minimální důstojný příjem nedosáhlo 57 procent zaměstnaných mužů a 71 procent žen. Důvodem je nižší odměňování žen, tedy takzvaná genderová výdělková propast (Gender Pay Gap). V sociálních službách pod částkou bylo 92 procent pracovníků, na úřadech práce pak 70 procent.

  • 16.4.2024

    Dodávka 20.000 vakcín proti černému kašli z Kanady se k lékařům podle ministerstva zdravotnictví dostane během několika dní. Ve skladu je dnes převezmou distributoři. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Praktických lékařů je v ČR téměř 6000. Někteří na sociálních sítích uvádějí, že evidují zvýšený zájem o očkování.

    Od začátku letošního roku ho podstoupilo přes 45.000 dospělých, loni to bylo necelých 24.000 za celý rok. Nově objednat si v současné době mohou lékaři, kromě praktických také gynekologové, pouze pro těhotné, k dispozici mají asi 4000 vakcín. Podle odborných doporučení by se měli přednostně očkovat i další dospělí, kteří přicházejí do styku s novorozenci. Ti nejsou proti černému kašli plně očkovaní.

  • 16.4.2024

    Rybáři ode dnes mohou chytat ryby v pstruhových revírech, rybářský svaz předpokládá, že tisíce rybářů vyrazí na asi 500 revírů po celé ČR. Povolenek pro chytání pstruhů prodají každoročně zhruba 15.000, sdělil ČTK mluvčí Českého rybářského svazu Lukáš Mareš.

    Pstruhové revíry se dnes otevřely po více než čtyřměsíční pauze. Podle Mareše je zájem rybářů o zahájení pstruhové sezony každoročně veliký, v posledních letech pozoruje mírný nárůst. Trend zejména u mladších rybářů je ryby pouštět zpět, řekl.

    Pro zpestření sportovního rybolovu vysadil rybářský svaz v loňském roce do revírů více než 520.000 kusů pstruha duhového, o 20.000 více než v předchozím roce. Český rybářský svaz obhospodařuje 468 pstruhových revírů o celkové výměře 3.333 hektarů.

  • 16.4.2024

    Vychází kniha Spiknutí, v níž novináři Luboš Procházka a Radim Panenka popisují okolnosti pobytu tehdejšího prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) po sněmovních volbách v roce 2021. Dnešního slavnostního uvedení knihy s podtitulem "Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" se v pražském Arcibiskupském paláci zúčastní kromě dalších hostů i exprezident Zeman a kardinál Dominik Duka.

    Kniha popisuje "hru lékařů, médií, politiků a veřejných osobností", kteří si podle autorů přáli, aby Zeman nemohl pokračovat ve funkci prezidenta. Kromě exprezidenta v ní tehdejší události líčí Zemanovi blízcí, spolupracovníci a další aktéři. Obsahuje svědectví i lékařské a právní dokumenty.

    Mluvčí ÚVN Jitka Zinke na dotaz ČTK už dříve uvedla, že nemocnice už vše podstatné sdělila v tiskových zprávách, které jsou veřejně přístupné na jejím webu. Více se nebude ke knize vyjadřovat. Procházka dodal, že ani končící ředitel ÚVN Miroslav Zavoral do uzávěrky knihy na žádné dotazy nereagoval. Zeman byl v ÚVN na podzim 2021 celkem 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny.

  • 16.4.2024

    Jaké je to být správcem jedné z nejnavštěvovanějších památek v zemi, popisuje ve vzpomínkové knize Noci a dny na Karlštejně bývalý dlouholetý kastelán Jaromír Kubů. Na Karlštejně strávil i s rodinou 31 let, tedy víc času než král Karel IV., který gotický hrad kdysi založil. V knize se dělí se čtenáři nejen o zajímavosti z každodenního provozu památky, ale také o zákulisní informace nebo setkání s významnými osobnostmi.

    Mezi kmotrami knihy byla mimo jiné zpěvačka Helena Vondráčková. Řekla, že je s Karlštejnem spojena téměř pupeční šňůrou, mimo jiné kvůli známé písni Karla Svobody z filmu Noc na Karlštejně. "Když ji zpívám na koncertech, tak lidé okamžitě reagují a zpívají ji se mnou," uvedla. Na nádvoří hradu navíc Vondráčková často vystupovala s koncertním programem.

    K tomu, aby své zážitky z působení na hradě, převedl na papír, přiměla dlouholetého kastelána manželka Waldemara Matušky Olga. Líbily se jí totiž jeho postřehy ze setkání s Američany, které si Kubů zapisoval při návštěvě Floridy. Účastníkům křtu po telefonu vzkázala, že Matuška Karlštejn miloval, a proto také vzal roli ve známém filmu Zdeňka Podskalského.

  • 16.4.2024

    Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) je podle pověřeného ředitele Jakuba Velíka připraven přijímat a prověřovat podněty lékáren, které upozorňují na to, že je distributoři znevýhodňují při dodávkách léků. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd). Podle zástupců MZd k řešení problému stačí dostatečně vymáhat stávající legislativu, není potřeba její změna. S tím ale podle předsedy Grémia majitelů lékáren Marka Hampela lékárny nesouhlasí.

    Do lékového zákona by se podle poslance Jana Kuchaře (STAN) měl vrátit takzvaný chráněný distribuční kanál. Distributoři léků by museli mít zásoby takových medikamentů v množství, aby mohly lékárny zásobit do dvou dnů od obdržení objednávky. Od letošního ledna platí, že u vybraných léků musí distributor i výrobce držet až měsíční zásobu, neplatí ale pro všechny léky, jen pro ty s omezenou dostupností. Podle Válka v době, kdy chráněný distribuční kanál součástí zákona byl, situaci s výpadky léků nezlepšil. Návrh má naopak podporu mezi majiteli menších nezávislých lékáren. Tvrdí, že jsou znevýhodňováni v dodávkách léků.

  • 16.4.2024

    Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) chystá protestní akce kvůli novele zákoníku práce. Uspořádat je chce v době projednávání změn pracovního kodexu ve Sněmovně. Chce tak přesvědčit poslance, aby část ustanovení nepodpořili. Shodla se na tom rada odborové centrály. Novinářům to po skončení jednání řekl předák ČMKOS Josef Středula. Odborům vadí prodloužení zkušební lhůty či zkrácení výpovědní lhůty. Odmítají také rušení zaručené mzdy ve firmách, s nímž zákoník počítá od příštího roku.

    ČMKOS je s 31 svazy a asi 270.000 členy největší odborová centrála v zemi. Její rada reagovala také na víkendové výroky člena výkonné rady ODS a exministra životního prostředí někdejší Nečasovy vlády Pavla Drobila. Ten na kongresu občanských demokratů v Ostravě mluvil o nefungujícím pracovním trhu a zákoníku práce, který označil za bolševický. Uvedl, že odbory "nejsou partner, ale nepřítel, kterému velmi vyhovuje aktuální šílený stav, kdy pánem na pracovišti a ve firmě není ten, kdo zajišťuje a dává práci". "Budeme žádat po panu premiérovi na jednání předsednictva tripartity, aby se od těchto slov distancoval a dal najevo, že sociální dialog je pro tuto vládu důležitý," uvedl Středula.

  • 16.4.2024

    Česko má nasmlouváno 180.000 kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu, na zajištění dalších 300.000 kusů pracuje. Napsal to dnes český premiér Petr Fiala (ODS) v příspěvku v britském listu Financial Times (FT) zveřejněném během jeho návštěvy Spojených států. Evropa musí nejen podporovat Ukrajinu prostřednictvím podobných iniciativ, ale také posílit vlastní obranu, uvedl také Fiala.

    Ukrajina v posledních měsících naléhavě žádá evropské partnery o dodávky dělostřeleckých granátů, které jí po více než dvou letech ruské agrese docházejí, a obává se o svou obranyschopnost při očekávané letní ruské ofenzivě. Evropská unie však kvůli omezeným výrobním kapacitám není schopna dodržet své dřívější sliby. Fiala proto na únorovém unijním summitu představil iniciativu na nákup munic v zemích mimo EU. Prezident Petr Pavel minulý týden řekl, že Česko už identifikovalo přes milion kusů munice, které by bylo možné v mimounijních státech pro Ukrajinu zakoupit.

    Fiala dnes uvedl, že na 180.000 dělostřeleckých granátů má již Česko smlouvu. Doručeny na ukrajinskou frontu budou podle něho v nejbližších měsících. "Situace na Ukrajině je kritická... Dochází jim munice, což znamená, že jsou denně nuceni k těžkým rozhodnutím. Kvůli tomu je pro ně extrémně těžké udržet linie - stejné linie, které budou rozhodovat o bezpečnosti a budoucnosti celé Evropy," napsal Fiala.

  • 16.4.2024

    Prezident Petr Pavel si dnes při prohlídce společnosti TON v Bystřici pod Hostýnem, kterou zahájil svou dvoudenní návštěvu Zlínského kraje, vyzkoušel ruční ohýbání nábytku. Spolu se dvěma pracovníky továrny a nezbytnými nástroji ohýbal dřevěné opěradlo židle 014, která se vyrábí 160 let.

    "Mě by to bavilo," zhodnotil práci s bukovým dřevem Pavel. Připustil však, že zhotovení opěradla pod jeho rukama bylo pomalejší, než je obvyklé. "Možná z toho bude i židle," doplnil prezident. Výrobce ohýbaného nábytku TON je známý zachováním jedinečných starých výrobních postupů. V poslední době je však kombinuje s moderními technologiemi. Tradice firmy sahá do roku 1861, kdy v Bystřici pod Hostýnem vybudoval se svými syny továrnu truhlář, vynálezce a návrhář nábytku Michael Thonet.

    Na Krajský úřadě ve Zlíně prezidenta přivítá hejtman Radim Holiš (ANO). Setká se rovněž s krajskými zastupiteli a starosty obcí s rozšířenou působností. Odpoledne Pavel navštíví firmu Vasky ve Lhotě na Zlínsku, která vyrábí obuv. Poté přejede do rožnovského skanzenu. Večer bude v horském středisku Pustevny v Beskydech debatovat se starosty.

Pages