• 28.3.2024

    Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Oproti loňsku se na většině státních památek zdraží vstupné, návštěvníky čekají nově otevřené prostory a prohlídkové trasy. Kromě hradů a zámků, které spravuje stát, otevřou také soukromé památky.

    Další nové instalace budou součástí projektu Po stopách šlechtických rodů, který se letos zaměří na Habsburky. NPÚ chce představit, jak Habsburkové bydleli v Čechách a na Moravě od 18. do 20. století, jak přizpůsobovali sídla svému vkusu a zálibám. Hlavními habsburskými objekty budou zámky Konopiště, Ploskovice a Zákupy. Projekt doprovodí také výstavy a přednášky.

    Zájem o hrady a zámky v ČR se v loňském roce zvýšil, navštívilo je 4,2 milionu lidí, což je meziročně asi o půl milionu více. Čísla však stále nedosahují roku 2019, kdy státní hrady a zámky navštívilo přes pět milionů lidí.

  • 28.3.2024

    Dnes je Zelený čtvrtek. Podle křesťanské tradice v tento den Ježíš Kristus naposledy povečeřel s apoštoly, modlil se v Getsemanské zahradě a byl zajat. S večerem přichází velikonoční triduum, které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Velikonoce jsou vrcholem církevního roku a největšími křesťanskými svátky.

    Zelený čtvrtek je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Přívlastek zelený dostal zřejmě zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag, tedy lkavý čtvrtek, na Gründonnerstag - zelený čtvrtek. Je také dnem odpuštění, kdy kající se hříšníci bývali přijímáni zpět mezi věřící. Tito kajícníci byli připodobňováni k suchým větvím, které se pokáním opět zazelenaly. I to je jeden z možných výkladů názvu Zelený čtvrtek.

    Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a hrách. Oblíbené jsou také kopřivy. Nikdo se také na Zelený čtvrtek nemá hádat, ani si nic půjčovat, aby se mu vyhýbaly hádky a neměl nouzi o peníze. Se Zeleným čtvrtkem je neodmyslitelně spojena i tradice, podle které zvony odlétají do Říma a jsou nahrazovány řehtačkami. Znovu se zvony rozezní na Bílou sobotu.

  • 27.3.2024

    Oblačno až polojasno, během dne od západu zataženo a přeháňky, ojediněle bouřky, v polohách nad 1100 m postupně srážky sněhové. Večer kromě východu území ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 13 až 17 °C, na západě Čech kolem 11 °C.

  • 27.3.2024

    Vláda rozšířila národní sankční seznam související s ruskou invazí na Ukrajinu o dvě fyzické a jednu právnickou osobu, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Jde o politika a podnikatele Viktora Medvedčuka, společnost Voice of Europe a politika, mediálního producenta a propagandistu Arťoma Marčevského. Sankce mají zasáhnout proruskou síť, která se v Česku pokoušela rozvíjet vlivovou operaci. Ta mohla potenciálně mít závažný dopad na bezpečnost ČR a Evropské unie, řekl Fiala. Medvedčuk podle Fialy řídil řadu vlivových sítí z Ruské federace a je osobně napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina. "V Česku využívá společnost Voice of Europe, která je tou právnickou osobou na sankčním seznamu," uvedl. Na těchto aktivitách se podílí i Marčevskij, doplnil. Činnost skupiny podle Fialy sahá za hranice ČR a dokládá dlouhodobou snahu Ruska ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

  • 27.3.2024

    Ministerstvo spravedlnosti dokončilo reformu českého trestního práva. Změny v noci poslalo do připomínkového řízení. Resort navrhuje víc alternativních trestů - chce dát možnost soudům, aby místo vězení častěji ukládaly třeba peněžité tresty. Ministerstvo už dřív informovalo, že plán má ulevit českým věznicím. Peněžité tresty by nově měly být takzvaným univerzálním trestem. Pokud návrh projde vládou i Parlamentem, bude je možné ukládat za všechny trestné činy. Teď jimi soudy můžou potrestat jen některé pachatele. Peněžité tresty by soudy mohly ukládat buď samostatně, nebo jako doplněk k jiným trestům. Návrh počítá i se snížením dolní hranice trestů u majetkové a hospodářské kriminality. Častější by taky mohlo být ukládání obecně prospěšných prací nebo domácího vězení. Resort v tomto spoléhá na elektronické náramky pro odsouzené, které testuje Probační a mediační služba.

  • 27.3.2024

    Česko opět přispěje na nákup munice pro Ukrajinu. Po jednání vlády to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se do iniciativy na nákup munice z mimounijních zemí zatím zapojilo 20 států. Premiér z bezpečnostních důvodů neřekl, jak vysokou částku vláda schválila. Munice podle něj dorazí na Ukrajinu do několika týdnů až měsíců. K iniciativě se ve středu oficiálně připojilo Portugalsko, memorandum plánuje podepsat například i Dánsko nebo Nizozemsko.

  • 27.3.2024

    Vysoké školy, a to nejen humanitní, jsou podfinancované a situace se stává neudržitelnou. Některé vysoké školy zvažují radikálnější kroky než loni, například stávky ve spojení s regionálním školstvím a dlouhodobější protesty. Řekli to zástupci iniciativy Hodina pravdy, která loni organizovala protestní akce a společně s vysokoškolským odborovým svazem i stávku některých vysokých škol. Podle nich by stávky mohly zasáhnout do začátku výuky zimního semestru, do přijímacích či státních zkoušek. Od ministerstva školství požadují zvýšení částky na vysokoškolské vzdělávání na rok 2025 minimálně o deset miliard korun. Akademici a další pracovníci vysokých škol loni poukazovali na nedostatek peněz pro vysoké školy a nízké platy některých univerzitních pracovníků, zejména na humanitně zaměřených fakultách. Po ministrovi školství Mikuláši Bekovi (STAN) na podzim požadovali navýšení rozpočtu vysokého školství o tři až čtyři miliardy korun oproti loňsku, Bek požadavek označil za nereálný. Přislíbil školám zvýšení o jednu miliardu korun, 800 milionů mají dostat na snížení rozdílů v platech na univerzitách. Podle zástupců iniciativy jde o jednorázové řešení, a to navíc nedostatečné.

  • 27.3.2024

    Sněmovní ústavně-právní výbor znovu přerušil jednání o korespondenční volbě. Koaliční a opoziční poslanci se chtějí potkat ještě na jednom uzavřeném jednání, kde si mají některé otázky voleb poštou vyjasnit. Koalice by mohla souhlasit třeba z požadavkem, aby se korespondenční hlasy přerozdělovaly místo do dvou krajů nejméně do čtyř - měly by tak menší šanci zvrátit výsledky v konkrétním kraji. Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) varoval při dnešní schůzi na základě estonských zkušeností před hrozbou dvojího hlasování při volbách do Evropského parlamentu. Ředitel odboru voleb Petr Vokáč z ministerstva vnitra takovou možnost připustil u lidí, kteří mají dvojí občanství. Vokáč uvedl, že členské státy si předem předávají údaje v případě cizinců, kteří požádají o hlasování v jiné zemi. "Narážíme na dvojí občanství," uvedl. O svých občanech státy podle Vokáče informace nepředávají, proto nemusí ani vědět, že někdo má občanství dvě. Zdůraznil, že dvojí hlasování je přestupek se sankcí až 10.000 korun, připustil však, že jeho odhalení je složité. Vondráček navrhoval jako řešení vypuštění evropských voleb z možnosti hlasování poštou, nebo ji v těchto volbách umožnit jen Čechům žijícím v zemích mimo Evropskou unii. Podle Vokáče by ale šlo o nepřiměřenou nerovnost volebního práva.

    Návrh na koresponenční hlasování pro Čechy žijící v zahraničí je ve sněmovně před druhým čtením, první kolo zabralo kvůli dlouhým opozičním projevům šest jednacích dnů. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do Sněmovny v roce 2025. Opoziční poslanci kvůli tomu při prvním sněmovním čtení obviňovali koalici z účelové snahy získat nové voliče. Zástupci vládního tábora na termínu účinnosti trvají. Opozičním hnutím v prvním čtení vzkazovali, že se mají snažit zapůsobit na voliče v zahraničí tak, aby u nich byla úspěšnější.

  • 27.3.2024

    Chemici z Univerzity Pardubice vyvinuli látku, která pomáhá zrychlit jízdu na lyžích i na snowboardech. Tým se zabýval výrobou nové sloučeniny, která bude šetrná k přírodě a funkční. Na směs s touto látkou má univerzita český patent. Škola to uvedla v tiskové zprávě. "Naše látka je hydrofobní a snižuje povrchovou energii. To je vlastnost, která zvyšuje kluznost lyží. Byli bychom rádi, kdyby náš objev přispěl k vítězství českým talentům v lyžařských disciplínách, na snowboardech nebo biatlonovému týmu," uvedl David Veselý z Fakulty chemicko-technologické. Hnacím motorem pro vývoj nového přípravku na mazání lyží byl postupný zákaz fluorovaných sloučenin, které se dosud využívaly jako součást vosků. V přírodě jsou totiž tyto látky nerozložitelné a škodí i lidskému zdraví. Chemici na vývoji novinky pracovali dva roky. Nová patentovaná sloučenina obsahuje přírodní prvky jako křemík, kyslík, uhlík a vodík. Objev chemiků si možná zanedlouho budou moci vyzkoušet i běžní lyžaři. Firma z České republiky, ve které figuruje absolvent pardubické vysoké školy, se chystá na výrobu lyžařského vosku s obsahem nové látky vyrobené na univerzitě.

  • 27.3.2024

    Vrchní soud v Praze zpřísnil trest sbormistrovi, který ve farním sboru zneužíval děti. Půjde na šest let do vězení. Rozhodnutí je pravomocné. Původně měl být za mřížemi čtyři roky, podle odvolacího soudu byl ale trest příliš mírný. Muž podle obžaloby zneužíval nebo znásilňoval chlapce, nejmladšímu bylo 8 let. Jednotlivých útoků byly za deset let stovky. Muž se k činům přiznal a dobrovolně nastoupil do psychiatrické nemocnice. Léčí se s homosexuální pedofilií. Nyní řekl, že si trest zaslouží a do vězení nastoupí.

Pages