• 16.4.2024

    Rybáři ode dnes mohou chytat ryby v pstruhových revírech, rybářský svaz předpokládá, že tisíce rybářů vyrazí na asi 500 revírů po celé ČR. Povolenek pro chytání pstruhů prodají každoročně zhruba 15.000, sdělil ČTK mluvčí Českého rybářského svazu Lukáš Mareš.

    Pstruhové revíry se dnes otevřely po více než čtyřměsíční pauze. Podle Mareše je zájem rybářů o zahájení pstruhové sezony každoročně veliký, v posledních letech pozoruje mírný nárůst. Trend zejména u mladších rybářů je ryby pouštět zpět, řekl.

    Pro zpestření sportovního rybolovu vysadil rybářský svaz v loňském roce do revírů více než 520.000 kusů pstruha duhového, o 20.000 více než v předchozím roce. Český rybářský svaz obhospodařuje 468 pstruhových revírů o celkové výměře 3.333 hektarů.

  • 16.4.2024

    Vychází kniha Spiknutí, v níž novináři Luboš Procházka a Radim Panenka popisují okolnosti pobytu tehdejšího prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) po sněmovních volbách v roce 2021. Dnešního slavnostního uvedení knihy s podtitulem "Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" se v pražském Arcibiskupském paláci zúčastní kromě dalších hostů i exprezident Zeman a kardinál Dominik Duka.

    Kniha popisuje "hru lékařů, médií, politiků a veřejných osobností", kteří si podle autorů přáli, aby Zeman nemohl pokračovat ve funkci prezidenta. Kromě exprezidenta v ní tehdejší události líčí Zemanovi blízcí, spolupracovníci a další aktéři. Obsahuje svědectví i lékařské a právní dokumenty.

    Mluvčí ÚVN Jitka Zinke na dotaz ČTK už dříve uvedla, že nemocnice už vše podstatné sdělila v tiskových zprávách, které jsou veřejně přístupné na jejím webu. Více se nebude ke knize vyjadřovat. Procházka dodal, že ani končící ředitel ÚVN Miroslav Zavoral do uzávěrky knihy na žádné dotazy nereagoval. Zeman byl v ÚVN na podzim 2021 celkem 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny.

  • 16.4.2024

    Jaké je to být správcem jedné z nejnavštěvovanějších památek v zemi, popisuje ve vzpomínkové knize Noci a dny na Karlštejně bývalý dlouholetý kastelán Jaromír Kubů. Na Karlštejně strávil i s rodinou 31 let, tedy víc času než král Karel IV., který gotický hrad kdysi založil. V knize se dělí se čtenáři nejen o zajímavosti z každodenního provozu památky, ale také o zákulisní informace nebo setkání s významnými osobnostmi.

    Mezi kmotrami knihy byla mimo jiné zpěvačka Helena Vondráčková. Řekla, že je s Karlštejnem spojena téměř pupeční šňůrou, mimo jiné kvůli známé písni Karla Svobody z filmu Noc na Karlštejně. "Když ji zpívám na koncertech, tak lidé okamžitě reagují a zpívají ji se mnou," uvedla. Na nádvoří hradu navíc Vondráčková často vystupovala s koncertním programem.

    K tomu, aby své zážitky z působení na hradě, převedl na papír, přiměla dlouholetého kastelána manželka Waldemara Matušky Olga. Líbily se jí totiž jeho postřehy ze setkání s Američany, které si Kubů zapisoval při návštěvě Floridy. Účastníkům křtu po telefonu vzkázala, že Matuška Karlštejn miloval, a proto také vzal roli ve známém filmu Zdeňka Podskalského.

  • 16.4.2024

    Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) je podle pověřeného ředitele Jakuba Velíka připraven přijímat a prověřovat podněty lékáren, které upozorňují na to, že je distributoři znevýhodňují při dodávkách léků. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd). Podle zástupců MZd k řešení problému stačí dostatečně vymáhat stávající legislativu, není potřeba její změna. S tím ale podle předsedy Grémia majitelů lékáren Marka Hampela lékárny nesouhlasí.

    Do lékového zákona by se podle poslance Jana Kuchaře (STAN) měl vrátit takzvaný chráněný distribuční kanál. Distributoři léků by museli mít zásoby takových medikamentů v množství, aby mohly lékárny zásobit do dvou dnů od obdržení objednávky. Od letošního ledna platí, že u vybraných léků musí distributor i výrobce držet až měsíční zásobu, neplatí ale pro všechny léky, jen pro ty s omezenou dostupností. Podle Válka v době, kdy chráněný distribuční kanál součástí zákona byl, situaci s výpadky léků nezlepšil. Návrh má naopak podporu mezi majiteli menších nezávislých lékáren. Tvrdí, že jsou znevýhodňováni v dodávkách léků.

  • 16.4.2024

    Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) chystá protestní akce kvůli novele zákoníku práce. Uspořádat je chce v době projednávání změn pracovního kodexu ve Sněmovně. Chce tak přesvědčit poslance, aby část ustanovení nepodpořili. Shodla se na tom rada odborové centrály. Novinářům to po skončení jednání řekl předák ČMKOS Josef Středula. Odborům vadí prodloužení zkušební lhůty či zkrácení výpovědní lhůty. Odmítají také rušení zaručené mzdy ve firmách, s nímž zákoník počítá od příštího roku.

    ČMKOS je s 31 svazy a asi 270.000 členy největší odborová centrála v zemi. Její rada reagovala také na víkendové výroky člena výkonné rady ODS a exministra životního prostředí někdejší Nečasovy vlády Pavla Drobila. Ten na kongresu občanských demokratů v Ostravě mluvil o nefungujícím pracovním trhu a zákoníku práce, který označil za bolševický. Uvedl, že odbory "nejsou partner, ale nepřítel, kterému velmi vyhovuje aktuální šílený stav, kdy pánem na pracovišti a ve firmě není ten, kdo zajišťuje a dává práci". "Budeme žádat po panu premiérovi na jednání předsednictva tripartity, aby se od těchto slov distancoval a dal najevo, že sociální dialog je pro tuto vládu důležitý," uvedl Středula.

  • 16.4.2024

    Česko má nasmlouváno 180.000 kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu, na zajištění dalších 300.000 kusů pracuje. Napsal to dnes český premiér Petr Fiala (ODS) v příspěvku v britském listu Financial Times (FT) zveřejněném během jeho návštěvy Spojených států. Evropa musí nejen podporovat Ukrajinu prostřednictvím podobných iniciativ, ale také posílit vlastní obranu, uvedl také Fiala.

    Ukrajina v posledních měsících naléhavě žádá evropské partnery o dodávky dělostřeleckých granátů, které jí po více než dvou letech ruské agrese docházejí, a obává se o svou obranyschopnost při očekávané letní ruské ofenzivě. Evropská unie však kvůli omezeným výrobním kapacitám není schopna dodržet své dřívější sliby. Fiala proto na únorovém unijním summitu představil iniciativu na nákup munic v zemích mimo EU. Prezident Petr Pavel minulý týden řekl, že Česko už identifikovalo přes milion kusů munice, které by bylo možné v mimounijních státech pro Ukrajinu zakoupit.

    Fiala dnes uvedl, že na 180.000 dělostřeleckých granátů má již Česko smlouvu. Doručeny na ukrajinskou frontu budou podle něho v nejbližších měsících. "Situace na Ukrajině je kritická... Dochází jim munice, což znamená, že jsou denně nuceni k těžkým rozhodnutím. Kvůli tomu je pro ně extrémně těžké udržet linie - stejné linie, které budou rozhodovat o bezpečnosti a budoucnosti celé Evropy," napsal Fiala.

  • 16.4.2024

    Prezident Petr Pavel si dnes při prohlídce společnosti TON v Bystřici pod Hostýnem, kterou zahájil svou dvoudenní návštěvu Zlínského kraje, vyzkoušel ruční ohýbání nábytku. Spolu se dvěma pracovníky továrny a nezbytnými nástroji ohýbal dřevěné opěradlo židle 014, která se vyrábí 160 let.

    "Mě by to bavilo," zhodnotil práci s bukovým dřevem Pavel. Připustil však, že zhotovení opěradla pod jeho rukama bylo pomalejší, než je obvyklé. "Možná z toho bude i židle," doplnil prezident. Výrobce ohýbaného nábytku TON je známý zachováním jedinečných starých výrobních postupů. V poslední době je však kombinuje s moderními technologiemi. Tradice firmy sahá do roku 1861, kdy v Bystřici pod Hostýnem vybudoval se svými syny továrnu truhlář, vynálezce a návrhář nábytku Michael Thonet.

    Na Krajský úřadě ve Zlíně prezidenta přivítá hejtman Radim Holiš (ANO). Setká se rovněž s krajskými zastupiteli a starosty obcí s rozšířenou působností. Odpoledne Pavel navštíví firmu Vasky ve Lhotě na Zlínsku, která vyrábí obuv. Poté přejede do rožnovského skanzenu. Večer bude v horském středisku Pustevny v Beskydech debatovat se starosty.

  • 16.4.2024

    Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině a nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila. Uvedl to český premiér Petr Fiala po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem, které označil za velmi přátelské. Biden podle Fialy opakovaně ocenil roli České republiky v současném světě, mimo jiné českou iniciativu nakoupit munici pro Ukrajinu, i vzájemné vztahy. Ministerský předseda to řekl novinářům na brífinku, který se odehrál hned po schůzce přímo před Bílým domem.

    Na schůzce Fiala s Bidenem probírali také ekonomické vztahy mezi Českem a Spojenými státy, před jednáním premiér uvedl, že se v poslední době tyto vztahy rozvíjejí a je třeba jim dát impuls."Naši američtí přátelé jsou si dobře vědomi toho, že už i české firmy působí na americkém trhu, investují tady a zaměstnávají americké občany. A bavili jsme o možnostech posílení této spolupráce," řekl Fiala, podle kterého byla hlavním tématem v tomto případě jaderná energetika nebo potřeba dalších dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), který podle Fialy pomohl například Česku zbavit se závislosti na dodávkách ruského plynu.

  • 15.4.2024

    Cisterciácká klášterní krajina Vyšší Brod dostala ocenění Evropské dědictví. Je to poprvé, kdy tuto cenu získala pamětihodnost v jižních Čechách. Evropská komise ji zařadila do mezinárodní sítě Cisterscapes, což je spolupráce 17 cisterciáckých klášterních krajin z pěti evropských zemí - Česka, Německa, Rakouska, Polska a Slovinska. ČTK o tom informovala Marta Krejčíčková, předsedkyně spolku „Cisterciácké krajiny“ a koordinátorka projektu za region cisterciácké klášterní krajiny Vyšší Brod a místní akční skupiny Rozkvět. Do této mezinárodní spolupráce se zapojily čtyři regiony v České republice, a to cisterciácké klášterní krajiny Vyšší Brod, Žďár nad Sázavou, Plasy a Velehrad. Na nich odborníci dokumentují, jak cisterciácký řád krajinu obhospodařoval a co v ní vybudoval, například rybniční soustavy nebo ovocné sady. Z informací a dat čerpají různé tiskové materiály, které slouží ke vzdělávání, a mobilní aplikace, která turistům v dané lokalitě představí historii, vliv a vývoj řádu. Hlavními cíli je podpořit cestovní ruch v těchto lokalitách a představit oblasti i místním. „Jednou ze společných aktivit je dálková turistická stezka 'Cesta cisterciáků' o délce 6400 km, která ve třech hlavních liniích propojuje všechna klášterní místa sítě Cisterscapes napříč Evropou. A postupně budeme budovat návštěvnická centra v místech zastavení," řekla Krejčíčková.

  • 15.4.2024

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o předvolání íránského velvyslance Sajjeda Madžída Ghafelího Bašíma kvůli útoku na Izrael. Uvedl to na sociální síti X. Česká diplomacie podle ministra jasně tlumočila íránskému vedení, že útokem na Izrael překročilo veškeré hranice. Íránský režim cíleně ohrožuje bezpečnostní situaci v regionu. To vše s tichým souhlasem svých ruských přátel, dodal Lipavský. Na úřadě s velvyslancem hovořila vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Kateřina Sequensová, řekla ČTK mluvčí ministerstva Mariana Wernerová. Lipavský o předvolání rozhodl v návaznosti na íránský útok na Izrael, o víkendu na něj zaútočil více než 300 drony a raketami v odvetě za vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu.

Pages