Plzeň ozdobila Zeď míru

Plzeňská Zeď míru, foto: Jaroslav Mácha

Zeď míru je jedním z největších projektů letošního Plzeň Design Week. Podobnou zeď mají již ve více než deseti zemích světa. K vidění jsou například v USA, Francii, v Rumunsku, Ugandě, Peru a na Havajských ostrovech.

Plzeňská Zeď míru,  foto: Jaroslav Mach

Julian Vogel,  foto: Jaroslav Mach
Pro Plzeň toto umělecké dílo vytvořil německý streetartový umělec Julian Vogel.

"První zeď míru jsem vytvořil na jedné z mnoha cest po světě, konkrétně v severním Iráku. Spolupracoval jsem na ní s lokálními umělci a dětmi," uvedl norimberský umělec. Myšlenka i finální podoba zdi měly velký úspěch, jak u místních, tak u uměleckých kritiků. Proto se rozhodl založit projekt, díky němuž tvoří zdi míru po celém světě.

V Plzni Voglovi pomáhali studenti místních škol, například Střední uměleckoprůmyslové školy a Základní umělecké školy Zámeček.

Plzeňská Zeď míru,  foto: Jaroslav Mach
Devětatřicetiletý Vogel, umělec, designér a ilustrátor, žije a pracuje v Norimberku. Původně se vyučil truhlářem, ovšem následně nastoupil ke studiu komunikačního designu na newyorské umělecké škole. Jeho specializací jsou graffiti a street art. V roce 2008 založil kreativní agenturu LINEO, která stojí za realizací mnoha uměleckých a designových projektů v Norimberku. Kromě této činnosti, malování na zakázku a pořádání výstav, se často připojuje k velkým graffiti projektům.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio