Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
11-8-2020, 16:38 UTC
České vánoce
 

Štědrovečerní jídelníček

Bramborový salát
pro 5 až 6 osob

15 větších brambor
4 středně velké cibule
4 kyselé okurky
4 mrkve
kousek celeru
1 hrnek zeleného hrášku
2 lžíce hořčice
1 hrnek jogurtu sůl
pepř
citrón
majonéza

Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na kostičky podle vlastního uvážení. V osolené vodě uvaříme mrkve s celerem a nakrajíme na drobné kostičky, syrovou cibuli nakrájíme spolu s okurkami také nadrobno a vše smícháme s nakrájenými bramborami. Poté do zeleninové směsi přidáme hrášek, jogurt, hořčici a vše podle chuti osolíme a opepříme.

Pak zbývá salát jen podle vlastní chuti dochutit - okyselit citronovou šťávou či octem s vodou, nebo lákem z kyselých okurek. Pokud nedržíme přísnou odtučňovací dietu, přidáme na zjemnění salátu opět podle chuti majonézu. Někdo přidává do salátu i nakrájená vařená vejce či šunku. Salát je nejlepší chvíli uležený, a proto ho doporučujeme připravovat několik hodin před jeho servírováním.

Smažený kapr

Klanění pastýřů
maso z kapra
1 hrnek hladké mouky
1 1/2 hrnku strouhanky (nastrouhaná suchá houska či bageta)
1 vejce
sůl
citron

Z vyfiletovaného kapřího masa připravíme plátky na obalování a smažení. Kapří řízky nejdříve posolíme a pokapeme citronem, aby měly dobrou chuť. Takto připravené plátky masa obalujeme postupně v hladké mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Obalené řízky nakonec smažíme na rozpáleném oleji.

| zpět |