Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
16-9-2019, 04:36 UTC
 


Velikonoční beránek


Symbol beránka byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici celé středomořské civilizace, ovládané po tisíciletí pastevci. V křesťanské církvi se beránek stal symbolem Božího Beránka - Krista. Na Šumavě v jihozápadních Čechách se věřilo, že posvěcení beránka pomůže najít pocestným ztracenou cestu z lesů. Skopové maso se z české kuchyně takřka vytratilo, ale ve většině domácností beránek na velikonoční tabuli nechybí, a sice ve formě sladkého pečiva.

Recept

Potřebujeme:
300 g polohrubé mouky, 300 g cukru, 4 žloutky, 2 celá vejce, sníh z pěti bílků, vanilkový cukr, rozinky, mandle, 30 g másla, citrónová kůra
Na citronovou polevu: 1 bílek, 100 g cukru, 1 lžíce citrónové šťávy

Postup:
V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vanilkový cukr, trochu nastrouhané citrónové kůry, nasekané mandle a rozinky. Pak vmícháme mouku, promísíme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme moukou, naplníme těstem a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotového beránka pocukrujeme nebo přelijeme polevou.
Poleva: Práškový cukr, bílek a citrónovou šťávu třeme do zhoustnutí, pak přeléváme upečeného beránka.



Jidáše


Jidáše se tradičně připravovaly z kynutého těsta a měly tvar spletených provazů, které symbolizovaly provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Krista. Pečené jidáše se podávaly a jedly pokapané medem, který měl chránit před bodnutím včelou nebo před hadím uštknutím.

Recept

Potřebujeme:
500 g polohrubé mouky, sůl, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 100 g másla, 2 žloutky, 1/4 l mléka, 20 g droždí, 2 žloutky na potření, tuk na plech.

Postup:
Mouku, sůl, moučkový, vanilkový cukr a citronovou kůru smícháme, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny. Z mléka a droždí připravíme kvásek, přidáme ho k ostatnim surovinám a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto nakrájíme na kousky a vyválíme z něj tenké proužky. Stáčíme je do spirály, dáme na pomaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak jidášky potřeme žloutkem a pečeme v dobře vyhřáté troubě. Studené upečené jidáše rozkrajujeme a mažeme máslem a medem. Medem můžeme potírat také pouze povrch jidášů.



Velikonoční nádivka


Velikonoční nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se upravuje v mnoha obměnách podle krajových zvyklostí z masa uzeného, někde z uzeného a vepřového nebo z uzeného, vepřového a telecího. Další složkou jsou vejce, kterými se u nádivky nešetří. Jako jarní pokrm musí obsahovat něco zeleného a to buď mladé kopřivy, libeček, petrželku či pažitku. Nádivka se doplní houskou, mlékem a podle chuti se okoření. Podává se na Bílou sobotu k večeři.

Recept

Potřebujeme:
500 g vepřové plece, 250 g uzeného masa (nejlépe uzený bůček), 5 vajec, 1 chlebíčková veka (nebo 8 rohlíků), 1/4 l mléka, svazek petrželky, nasekané kopřivy nebo další nasekané jarní bylinky, sůl, pepř, muškátový oříšek a máslo.

Postup:
Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem v němž jsme rozšlehali žloutky a necháme rozležet. Vepřové maso uvaříme, zvlášť uvaříme i uzené a po vychladnutí je nakrájíme nadrobno. Bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou. Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč vymastíme, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Podáváme teplé i studené.



| Zpět na hlavní stránku |