Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
16-9-2019, 04:09 UTC
Kalendář českých Vánoc
 

Vánoční perníčky

Perníky mají v Čechách dlouhou tradici. Připravovaly se při oslavách různých svátků, včetně svátků vánočních. Příprava těsta se lišila dle krajových zvyklostí, ale nikdy nesměl chybět med a voňavé koření. Těsto se stláčelo rukou do dřevěných forem a po vyklopení peklo v pecích. Techniku výroby perníků z dřevěných forem vystřídalo vykrajování formami plechovými. Perníky se zdobily cukrovou polevou a lepením obrázků. Později se perníčky začaly používat i ke zdobení vánočních stromků.

Vyzkoušejte jeden z receptů.

Příprava těsta:

Ušleháme
40 dkg práškového cukru,
15 dkg medu,
8 dkg tuku,
6 ks celých vajec,
1,5 dkg jedlé sody,


přidáme 1 kg hladké mouky spolu s mletým anýzem, hřebíčkem, skořicí, badyánem, novým kořením a strouhanou citronovou kůrou. Promícháme a necháme v chladu odležet 24 hodin, nejlépe zabalené v igelitovém sáčku. Pak vyválíme na placku, vykrajujeme různé tvary perníčků a klademe na vymaštěný plech. Pečeme v předehřáté troubě. Po upečení ještě teplé potíráme rozšlehaným žloutkem. Na konec můžeme perníčky ozdobit bílou polevou z 1 bílku a 15 dkg moučkového cukru.



1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24        

V adventním kalendáři Radia Praha najdete postupně každý den jednu zajímavost z tradičních českých Vánoc.










| Více o českých Vánocích |