Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
16-9-2019, 04:02 UTC
 
Zpět na hlavní stránku


Velikonoční jídelníček

Velikonoční tabuli se nepřikládal a nepřikládá tak velký význam jako vánoční, ale i o těchto svátcích se připravují jídla a především pečiva pro ně typická.


Tak jako k vánočním hodům patří ryba, především kapr, k velikonocům zase patřilo jehněčí a kozlečí maso, pečené nebo smažené. Podávalo se s bramborem. Velikonoce se však dodnes nemohou obejít bez mazance, což je velikonoční obdoba vánočky. Je ze stejného těsta, ale má tvar bochánku, který se před pečením nakrojí navrchu křížem.

Tradičně se pečou také velikonoční beránci. Do forem ve tvaru sedícího beránka se vlévá piškotové těsto. Po upečení se beránkovi ještě dodělávaly oči - do těsta se vpichovalo koření - hřebíček. Dnes samozřejmě k velikonocům patří čokoládová vajíčka, čokoládoví zajíčci a vajíčka uvařená na tvrdo.

Na Moravě je rozšířena i takzvaná velikonoční nádivka vyrobená z masa a pečiva.

Recept na velikonoční mazanec

3 hrnky polohrubé mouky
1 lžička hladké mouky
1/2 hrnku mléka
5 lžic pískového cukru
1/3 kostky másla (1 kostka je 250 g)
3/4 kostky droždí
1 žloutek
1 balíček vanilkového cukru
3 lžíce rozinek
4 lžíce oloupaných a nadrobno nakrájených mandlí
špetka soli
olej na vytření papíru na pečení
bílek z vejce na potření mazance před pečením
hladká mouka na posypání těsta, aby se nelepilo


Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, do kterého přisypeme lžičku hladké mouky, lžíci cukru a poté necháme vzejít na teplém místě kvásek. Polohrubou mouku zatím promícháme se zbytkem cukru, vanilkovým cukrem, změklým máslem, žloutkem a vykynutým kváskem. Promícháme vše a vypracujeme těsto. Když se nelepí, je lesklé a hladké, zapracujeme do něj rozinky a polovinu mandlí.

Těsto vložíme do mísy, poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a dáme je na teplé místo vykynout. Poté z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky, které položíme na tukem pomazaný papír na pečení, abychom mohli bochánky při pečení otáčet. Na plechu je necháme ještě jednou vykynout a po vykynutí je potřeme našlehaným bílkem, posypeme zbylými mandlemi a nožem uděláme uprostřed bochánků křížek. Mazance vložíme do horké trouby, poté oheň zmírníme a zvolna pečeme 40 až 45 minut.

| Zpět na hlavní stránku |