Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
16-9-2019, 08:11 UTC
Fotogalerie: velikonoční zvyky a pokrmy
 



Koledování na Moravě Koledování na Moravě


Řehtačka. Zvuk řehtaček a klapaček nahrazoval na Zelený čtvrtek a Velký pátek zvonění zvonů. Velikonoční nádivka, tzv. hlavička nebo sekanice. Typické jarní velikonoční jídlo z krupice, vajec, uzeného a jarních bylin.


Mazanec Mazanec


Pučálka - osmažený naklíčený hrách. Dřívější velikonoční pokrm. Jedl se teplý i studený, na slano nebo s medem. Ptáčci se pekli na Květnou neděli a vítal se jimi příchod jara.


Ptáčci Karásky neboli jidáše představují podle lidové pověry provaz, na kterém se oběsil Jidáš.


Jidáše Jidáše


Pečená "velikonoční vajíčka" Velikonoční výzdoba


Panenky z kukuřičného šustí Velikonoční výzdoba


Velikonoční výzdoba Velikonoční výzdoba


Velikonoční výzdoba Velikonoční výzdoba


Velikonoční výzdoba Velikonoční výzdoba