Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí 
20-2-2020, 21:03 UTC
České vánoce
 

Vánoční cukroví

K předvánočnímu shonu patří vedle nákupu dárků či "gruntování" bytu také příprava dobrého jídla a pití. V mnohých českých rodinách se rovněž peče vánoční cukroví, bez něhož si snad nejkrásnější svátky v roce neumíme představit. Dovolte tedy, abychom i my přispěli k obohacení Vašeho vánočního stolu.

Vanilkové rohlíčky

1 hrnek hladké mouky
1/2 kostky másla
3/4 hrnku nastrouhaných jades lískových oříšků
2 lžíce moučkového cukru
směs moučkového a vanilkového cukru na obalení rohlíčků
tuk na vymazání plechu

Mouku smícháme s cukrem a oříšky, přidáme měkké máslo a vypracujeme těsto, které by mělo být vláčné. Jestliže se drolí, zapracujeme do těsta trochu mléka. Poté necháme těsto v ledničce odpočinout a přibližně po půl hodině z něj vyválíme tenký váleček. Ten rozkrájíme na stejně velké, asi 5 až 6 centimetrů dlouhé kousky, vytvarujeme rohlíčky, které klademe na tukem vymazaný plech. Zvolna pečeme v mírně až středně vyhřáté troubě až dozlatova. Ještě teplé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Vanilkové rohlíčky necháme několik dní uležet, čímž získají lepší chuť nebudou se drobit.

Kromě tradičního vánočního cukroví můžete vyzkoušet také speciality redaktorů české redakce Radia Praha:

Ořechové měsíčky podle Kateřiny Brezovské

50 dkg hladké mouky,
28 dkg másla,
14 dkg cukru moučka,
4 žloutky,
citrónová kůra.

Postup:

Vypracujeme těsto a na válu posypaném moukou ho vyválíme přes igelitový sáček. Z těsta vykrajujeme měsíčky a pečeme je na suchém plechu ve středně vyhřáté troubě. (Lze použít také klasické linecké těsto).

Náplň:

Dáme vařit 1/8 l mléka, 1 vanilkový cukr a trochu skořice. V okamžiku dosažení varu přidáme 7 dkg cukru (může být i krystal) a 14 dkg mletých ořechů. Hmotu zamícháme a odstavíme. Přidáme 5 dkg másla a zamícháme. Necháme vystydnout a pak namažeme na upečené měsíčky a necháme je přes noc ztuhnout a proschnout. Nakonec je namočíme do čokolády ( 10 dkg čokolády na vaření + 4 dkg ztuženého pokrmového tuku rozpustit ve vodní lázni) a hned posypeme nastrouhanými mandlemi.

Ořechové tyčinky s kávovým krémem podle Zdeňky Kuchyňové

Těsto:

5-6 bílků a 20 dkg cukru moučka vyšleháme nad párou (ve vodní lázni) na tuhou hmotu. Přidáme 30 dkg mletých ořechů a zamícháme. Pomocí zdobičky tvarujeme na suchý plech tyčinky nebo rohlíčky - asi 120 kusů.

Krém:

Uvaříme silnou kávu (2 odměrky kávy zalít 2 lžicemi horké vody). Ve vodě uvaříme pudink přimícháme ho i s cukrem krystal do teplé kávy. Vychladlou hmotu šleháme ručním šlehačem a přidáme do ní 1/8 rozměklého másla. Krém pomocí zdobičky nastříkáme na ořechové tyčinky a jejich konce pak namočíme v čokoládě. Krém lze ale připravit i jednodušeji: Uvaříme kávu a pudink a smícháme je dohromady. Máslo třeme s cukrem moučka (množství dle chuti) a po lžičkách přidávejte pudinkovou hmotu.

"Povidlový salám" Josefa Kubeczky

30 dkg povidel (lepší jsou tužší),
14 dkg cukru krystal,
7 dkg rozinek,
14 dkg nakrájených mandlí,
trochu citrónové šťávy.

Cukr a 3 lžíce vody vaříme až do zhoustnutí. Přidáme povidla a dál vaříme až se hmota začne odlepovat od kastrolu. Přidáme rozinky a mandle nakrájené na proužky. Vše pořádně zamícháme. Hmotu dáme na prkénko nebo vál posypaný cukrem moučka a vyválíme z ní "salámovou šišku", kterou necháme 2-3 dny proschnout. Pak z "šišky" odkrajujeme kolečka.

Dobrou chuť!

| zpět |